Maart 2004

Nationale Scoutingdag

Amersfoort – Di 30-3-2004:

Afgelopen zaterdag was het Nationale Scouting Dag. In het kader daarvan hadden de verkenners een aantal vriendjes meegenomen die graag een keer kennis wilden maken met Scouting Impeesa. We zijn op deze dag dan ook wezen primitief koken. Elke patrouille moest een vuur maken waarop zij allerlei etenswaren konden bereiden. Zo had elke patrouille een forel met tijmsaus die ze moesten bakken. Maar ook de bananenboten en allerlei soorten vlees waren erg in trek deze keer. en natuurlijk niet te vergeten de marsmellows. Het weer was prima, een lekker zonnetje, dus al met al een prima geslaagde dag.

Op excursie naar Amsterdam

Amersfoort – Za 27-3-2004:

Vandaag zijn de welpen op excursie geweest naar Amsterdam. Dat hadden ze nog tegoed van de staf, vorig jaar waren de nestwedstrijden namelijk in het thema Greenpeace, en toen zouden we eigenlijk al naar Amsterdam gaan om daar het actieschip in ruste “de Sirius” te bezoeken, maar het kwam er niet van. Vandaag was het dan eindelijk zover. Om 12 uur waren de welpen en een aantal enthousiaste ouders op het troephuis. Daar gingen we onder het genot van onze boterhammetjes eerst een videoband kijken van Greenpeace. Daarna vertrokken we snel naar Amsterdam. Na wat onduidelijkheden in de routebeschrijving kwamen we bij het schip aan. Gelijk kwamen Florian, Marcel en Simone naar buiten, dat waren de mensen van Greenpeace. We mochten mee naar de messroom, waar iedereen mocht zitten en waar we heel veel hoorden over Greepeace, wat ze allemaal deden en hoe het allemaal ging. De welpen wisten heel erg veel! Daarna vertelde Florian dat de welpen in 3 groepjes verdeeld werden en dat ieder groepje een actie mocht voorbereiden: tegen fout hout. Ons groepje ging met Marcel mee. We zijn overal op het schip geweest, in het vooronder, op het dek, in de stuurhut, de keuken en de machinekamer. Overal was veel te zien en hebben we veel geleerd. De welpen hebben zelf een leus bedacht voor een spandoek: stop fout hout! Ze mochten een spandoek met karabiners en mastworpen ophangen, in de speedboot en de koers bepalen in de stuurhut. En natuurlijk werd er nog even echt actie gevoerd, de welpen moesten ervoor zorgen dat het hout wat op het dek lag, niet van boord ging omdat het fout hout was. Marcel speelde de boze meneer van wie het hout was. Dat deden de welpen heel goed: met zijn allen op het hout zitten en praten met de boze meneer. Om kwart voor vier kwamen we allemaal weer bij elkaar in de messroom en keken we nog naar de film hoe de actie in het echt was verlopen. Dat was heel spannend. Na 3 isekaatjes was het dan toch echt voorbij en reden we weer naar huis. Greenpeace, heel erg bedankt voor de leuke dag en ouders die hebben gereden: super bedankt, want zonder jullie was het niet mogelijk geweest!

Verslag Nestwedstrijden
Amersfoort – Di 23-3-2004:
Za 28 februari begonnen voor de welpen de nestwedstrijden. De staf vertelde de welpen dat deze hele nestwedstrijden in het teken van scoutingtechnieken zou staan. Na het vlaggen kwam er een oud vrouwtje met een oude peutlamp naar ons toe. Ze had de lamp op zolder gevonden en na even aan het sprookje van Alladin gedacht te hebben, had ze er stiekem over gewreven en een zwembad in de tuin gewenst, maar dat had natuurlijk niet gewerkt. Ze gaf daarom de lamp maar aan ons, misschien hadden wij er iets aan. We bedankten het vrouwtje vriendelijk, en namen de lamp mee naar binnen. Doodgewone peutlamp, alleen op de onderkant stonden de letters BP. Misschien van de benzinepomp? We gingen door met de opkomst, toen er opeens een vaag figuur in zwarte kleren kwam binnenstappen. Hij was op zoek naar een peutlamp. Hij beheerde alle peutlampen op de wereld waar geesten in zaten. En nu was het geval dat uit een van die peutlampen een geest was ontsnapt, de geest van ene Baden Powell. Die kenden we natuurlijk wel. De fakir, want dat was die figuur, drukte ons op het hart dat de geest echt weer terug in de lamp moest, omdat er anders vreselijke dingen zouden gebeuren. Als de geest eenmaal op gang was, zouden alle scouts over de hele wereld ’s ochtend om zes uur moeten vlaggen in bruine korte ribbeltjesbroeken en met kriebelsokken aan! Dat mocht natuurlijk niet gebeuren… Om de geest terug in de lamp te krijgen waren alle persoonlijke spullen van BP nodig: zijn patrouillestok, zijn mes, zijn hoed, de munt die hij in zijn broekzak had, zijn das en zijn pioschopje. De fakir vroeg ons op te letten of we die spullen niet toevallig ergens tegen kwamen. Als we ze vonden moesten we ze goed bewaren, hij zou ze dan weer op komen halen. De rest van de opkomst liepen de welpen een tocht en vonden ze de riem en de patrouillestok. Die gingen met de lamp in een kist.

Za 6 maart stond in het teken van EHBO. De hele opkomst waren de jongens actief bezig met ehbo’en, en plakten ze pleisters, maakten ze vingerverbandjes en legden ze mitella’s. Het mitella knopen gebeurde met verschillende stukken stof, waarvan 1 de das van BP bleek te zijn! Tijdens een kimspel waar een heleboel EHBO voorwerpen onthouden moesten worden, lag daar ook opeens het mes van BP. De das en het mes gingen ook in de kist.

Za 13 maart was pionierdag. De gidsen en helpers gingen meteen aan de slag om een groot object te pionieren wat we tijdens het weekendje konden gebruiken. De rest van de welpen gingen verschillende knopen leren. Dat ging heel erg goed. Als de welpen de knopen goed beheersten mochten ze naar buiten om de gidsen en helpers te helpen. En passant vonden we ook nog een engelse pond en een pioschopje gevonden . Alles in de kist en hopen dat de volgende week tijdens het weekendje de fakir weer terugkwam!

Za 20 maart kwamen alle welpen bezakt en bepakt op het troephuis. Na het vlaggen, wat redelijk nat en koud was, gingen we snel naar binnen om te kijken naar de spullen in de kist. De welpen waren zeer verbaasd toen alle spullen weg waren! Er lag alleen een hoed en een briefje van de geest. Die had alle spullen meegenomen, om te plagen. Hij had de hoed van BP er voor in de plaats gelegd. Om de spullen terug te krijgen moesten we op het varenveld 500 scoutingpunten oversmokkelen. De Rowans gingen de welpen tikken. Ternouwernood kwamen de 500 punten over! Toen begon het ook weer te stormen en zijn we snel weer naar binnen gegaan. Daar mochten de welpen kiezen uit een aantal opdrachten, zoals een knopenbord maken, mini-pionieren, een groot kompas maken of een poster maken met de regels van EHBO. De staf ging intussen koken. Eigenlijk was het de bedoeling dat de techniek kampvuur vandaag onder de loep werd genomen maar daar is weinig van gekomen door de storm. Maar het eten dat op het kampvuur gemaakt moest worden smaakte ook prima toen het in de keuken was klaargemaakt. Iedereen zat te smullen van de gekookte aardappels, doperwtjesworteltjes, boontjes en knakworsten. Alles overgoten met een onthutsende hoeveelheid curry en mayo! Na het eten en corvee, hielden we binnen een kampvuur, in de open haard. Er kwam nog een troubadour langs die een superspannend verhaal vertelde over een weerwolf. Daarna was het tijd om te gaan slapen.

Zo 21 maart stonden we om half acht op. Eerst ontdekten we dat door de storm de boom bij de keuken voor het TH bijna was omgewaaid. De wortels waren helemaal boven de grond uitgekomen. Na ochtendgym en vlag gingen we ontbijten. Naast de gewone havermout was er ook een nieuw experiment dat Sona had gemaakt: chocoladehavermout, gemaakt met chocomelk. Alle welpen mochten een hapje proeven. Sommigen vonden de gewone havermout toch lekkerder. Na het ontbijt en corvee vonden de welpen een brief van de geest. Deze had de punten gezien en had de spullen op het varenveld verstopt. Die zouden we vanmiddag wel gaan zoeken. Eerst een spelletje vlaggenroof! Na de lunch gingen we op zoek naar de spullen. Rama had vannacht heel raar gedroomd, en de beelden uit zijn droom bleken precies de weg te zijn naar de spullen. Na een tijdje zagen we een kist in een boom hangen. We haalden hem naar beneden en zagen dat de spullen erin zaten. Snel namen we hem mee naar het th. We hadden toen de spullen wel, maar hoe moesten we de fakir laten komen? Raksha opperde om over de lamp te wrijven, de geest was er toch al uit, en de vorige keer was ook de fakir gekomen toen er over de lamp was gewreven. Toen iedereen zo ongeveer over de lamp ad gewreven kwam de fakir. Die voerde een ritueel uit om de geest weer terug in de lamp te krijgen. Gelukkig volgende week niet met kriebelsokken om zes uur vlaggen! Hierna gingen we klaarmaken voor eindhorderoep en werd de winnaar van de nestwedstrijden bekend gemaakt. Nest grijs had de hele nestwrdstrijden al aan kop gelopen en won uiteindelijk met 30 punten. Zwart volgde met 29, daarna bruin met 26 en rood met 24. Meteen werd van plaats gewisseld. De nesten kregen nog een totemherinnering en na de eindvlag kon iedereen moe maar voldaan weer naar huis.

Uitslag Patrouille wedstrijden
Amersfoort – Ma 22-3-2004:
Zoals elke verkenneropkomst begon de dag met het hijsen van de vlag. Wegens het overlijden van Prinses Juliana werd er vandaag halfstok gevlagd. Omdat de regen met bakken uit de lucht kwam vallen ging iedereen na de vlag snel naar binnen om naar de uitslag van de Patrouillewedstrijden 2004 te luisteren. De winnaars, die vereeuwigd zullen worden op patrouillewedstrijdentotem, zijn de EKSTERS. Met een ruime voorsprong lieten ze de Kemphanen (2e) en de Herten (3e) achter zich.
Omdat het weer aan het begin van de opkomst niet om naar huis te schrijven was hebben de verkenners weer eens hun knooptechnieken opgehaald. Van platte knoop tot brandweerlus. Zoveel mogelijk knopen werden de jongens bijgebracht.
Na een pauze met limonade leek het weer buiten iets beter geworden en werd naar buiten gegaan om hun platte knoop vaardigheden te testen tijdens het spel Spoorweg-op-blazen. Onder toch iets natte omstandigheden bleek dat toch niet zo makkelijk als gehoopt. Het lukt niet om binnen de resterende opkomst tijd is het niet gelukt om een lijn op te blazen. De opkomst werd weer afgesloten met het strijken van de vlag. Nu is het weer vooruitkijken naar de opkomst van volgende week. In het kader van Nationale Scoutingdag gaan we primitief koken en neemt iedereen zo veel mogelijk vriendje mee.

Za 20-3-2004: Na 3 zaterdagen en een afsluitend weekend, heeft de verkennerstaf vandaag de uitslagen van de patrouille-wedstrijden 2004 bekend gemaakt.
1e: de Eksters, met 404 punten.
2e: de Kemphanen, met 376 punten.
3e: de Herten, met 235,5 punten.
Dit jaar was er veel verschil in het niveau wat betreft logboeken. Echter de samenwerking binnen de verschillende patrouilles en de techniekenbeheersing waren van een goed niveau. Het thema stond deze keer in het teken van biochemici. Het is een lang verhaal, maar goed samengevat; de verkenners hebben uiteindelijk Ben Suidema en Peter Hinfelaar gepakt. Zij hadden Dr. Wilhelm Betegman ontvoerd. Deze had op zijn beurt een uiterst gevaarlijk virus ontwikkeld wat niet in slechte handen mocht komen. Gelukkig hebben de verkenners dat weten te voorkomen…

Ma 15-3-2004: Afgelopen zaterdag deden de verkenners mee met het regiospel in de Soesterduinen. “Kernel, Gnu, en Tux zijn drie verkenners die naast Scouting helemaal verslingerd zijn aan computers en internet en andere moderne hupsafladders. Niet iedereen is even blij met de hobby’s van dit vrolijke drietal. Vooral de staf wordt al dat geneuzel over computers soms behoorlijk zat en vindt dat de drie eens wat meer tijd moeten besteden aan het “echte” scoutingleven. Op een avond bij het kampvuur gaat het mis; Kernel, Gnu en Tux worden verbannen naar cyberspace! Ze kunnen pas terugkeren naar de gewone wereld als ze alle mysteries in cyberspace opgelost hebben en hebben dan waarschijnlijk genoeg gehad van computers zodat ze voor eens en altijd genezen zijn en voortaan weer “gewoon” aan scouting kunnen doen…” Elke patrouille vertegenwoordigde Kernel, Gnu, of Tux en deed op die manier allerlei verschillende opdrachten waarmee ze punten mee konden verdienen.

Ma 1-3-2004: Afgelopen zaterdag zijn de nestwedstrijden begonnen bij de welpen. Zij gaan zich de komende weken in een waanzinnig avontuur en spannende strijd werpen.

Ma 1-3-2004:De verkenners gingen al de derde week in van hun patrouille wedstrijden. De eksters liggen ruim op kop in de tussenstand. Ze zijn dus ook gelijk favoriet voor de eindoverwinning.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten